Undervisning og sensordata ændrer adfærd og nedbringer CO2

Eleverne påtager sig god udluftningsadfærd og forstår betydningen af godt indeklima takket være kombinationen af undervisning, måledata og deres egen feedback.

CLIMAID-undervisningsforløbet er udviklet til mellemtrinnet og kan indgå i undervisningen i flere fag. Via sensorer og elevernes oplevelser, indsamles data om indeklimaets tilstand på skolen, som bliver analyseret og visualiseret. I undervisningen lærer børnene at forstå indeklimaets betydning, så de gennem en række øvelser kan udvikle og håndhæve klassens egne regler for god indeklimaadfærd. Og som opfølgning måler de selv effekten af deres arbejde i form af sænkede CO2-koncentrationer.

På de to skoler i Fredensborg og Høje Taastrup kommuner lykkedes det at sænke CO2-koncentrationerne betydeligt i perioden under og efter undervisningsforløbet. Fordi data bliver opsamlet og lagret, har skolens ledelse samtidig fået en delvis kortlægning af indeklimaets tilstand på skolerne, som kan indgå i en fremtidige prioritering af ressourcer til f.eks. renovering m.v.

Eksempelværdi

Projektet viser, hvordan det er muligt at opnå en hurtig og synlig effekt for en beskeden investering, samt at adfærdstiltag kan være med til at forbedre indeklimaet på mange skoler, indtil der er midler og ressourcer til at foretage større og nødvendige renoveringsprojekter. Forløbet kan integreres i flere fag på mellemtrinnet,

Eksemplet skaber merværdi gennem den systematiske indsamling af sensordata, der sammen med en kortlægning af adfærden giver både skolens ledelse og kommunen et overblik over indeklimaets tilstand. Projektet har vist, at konceptet kan bruges i den helt tidlige fase af et renoveringsprojekt og hjælpe med afklare potentialet for indeklimaetforbedringer -og, i den forbindelse, hvilke projekter der med fordel kan gennemføres før andre.

Igennem forløbet opnår skoleledelsen, de driftansvarlige, lærerne og eleverne en fælles forståelse for, hvilke indeklimaproblemer, der er i klasselokalerne. Via de indsamlede måledata bliver det tydeligt, hvor meget adfærden kan bidrage til at påvirke indeklimaet, og hvilken kvalitet indeklimaet i skolens forskellige lokaler.

Projektet har vist, at konceptet kan bruges i den helt tidlige fase af et renoveringsprojekt. Kortlægningen af både det målte indeklima og brugernes indeklimaadfærd kan hjælpe med at afklare, hvor det f.eks. er muligt at opretholde et rimeligt indeklima med god indeklimaadfærd, og hvilke skoler der skal prioriteres før andre, når midlerne til renovering er begrænsede.

Læs mere om eksemplet i ‘Indeklima i skoler – Eksempelsamling 2021’ på side 40 her!


Læs mere om vores løsninger for offentlige erhverv!

Næste
Næste

Troldehøj - Case Story